Hoe kies ik nieuwe zaalvoetbalschoenen?

Het is lastig om nieuwe zaalvoetbalschoenen te kiezen. Want, waar moet je nou naar kijken? Wat is belangrijk? Gelukkig bestaat dit artikel, zodat jij ook weet waar je naar moet kijken!

Zoals besproken in het artikel hardhout of gras, is het belangrijk dat je weet dat er een verschil bestaat tussen voetbalschoenen.

De basis karakteristieken die een zaalvoetbalschoen moeten hebben zijn als volgt (daarin verschilt het ook met een grasvoetbalschoen):

  1. Rubberen buitenzool
  2. Platte zolen (geen noppen)
  3. Niet strepend rubber (liefst ook geen zwart rubber, maar licht materiaal)
  4. Laag profiel en flexibel
  5. Extreem licht qua gewicht

Materiaal

Ook handig om te weten is welk materiaal er in je schoen zit. Je hebt namelijk écht leer, en synthetische materialen. Er zijn verschillende voordelen op te noemen van het kopen van zaalvoetbalschoenen met echt leer. Bijvoorbeeld dat echt leer naar je voeten vormt, het meer comfortabel is en duurzamer. Over het algemeen is leer ook zachter en voelt het fijner aan. Het nadeel van echt leer gebruiken is dat het iets duurder is, en zwaarder dan synthetische stoffen.

Echter hebben synthetische materialen ook voordelen, zo is het meestal lichter, makkelijker om schoon te maken/houden, en goedkoper. Helaas is het synthetische materiaal niet zo duurzaam, en zit het minder lekker omdat het zich ook minder naar je voeten vormt.

De keus of je leer wilt of synthetisch materiaal is dus lastig te maken, omdat er over beide wat te zeggen valt. Toch is de keuze voor echt leer meer voor de hand liggend, omdat deze schoenen doorgaans fijner aan de voeten zitten.

Pasvorm

Daarnaast is de pasvorm van een schoen erg belangrijk. Je wilt namelijk dat een schoen lekker zit, zodat je er uren op kan voetballen! Welke voetbalschoenen het beste bij jou passen, hangt grotendeels af van de vorm, lengte en breedte van je voeten. Het is belangrijk dat de schoen de gehele voet goed moet omsluiten. Bij het passen is het van belang om te controleren of de schoenen niet te krap zitten bij je tenen. Tussen je langste teen en de neus van de schoen moet nog een klein beetje ruimte zitten (ongeveer 10 tot 15 millimeter). Die ruimte is nodig zodat je voet voldoende ruimte heeft om goed af te wikkelen. Let ook op de breedte van de schoen. Als je te brede schoenen draagt, kan je voet gaan schuiven en dat kan leiden tot blessures als je plotselinge start- en stopbewegingen maakt. Terwijl te smalle schoenen pijnlijk kunnen knellen en onvoldoende stabiliteit geven. Ook de hoogte van je wreef is bepalend voor de juiste pasvorm. Als je een hoge wreef hebt, zal je voetbalschoenen nodig hebben die extra schokdemping bieden.

P.S. weet je het nog niet? Probeer dan de zaalvoetbalschoenen quiz