Hoe kies je nieuwe volleybalschoenen?

Hoe kies je nieuwe volleybalschoenen?

Het is soms lastig om nieuwe volleybalschoenen te kiezen. Gelukkig bestaat er een stappenplan om nieuwe volleybalschoenen te kiezen.

1) Grip

Kijk naar de onderkant van de schoen, heeft deze genoeg grip? Bij een volleybalschoen is het belangrijk dat je niet snel weg glijd. Je wilt immers snelle zijwaartse bewegingen kunnen maken.

Kijk bijvoorbeeld naar het profiel van deze schoenen:

Asics Gel-Rocket 7 Indoorschoen & Mizuno Wave Lightning Z5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je ziet dat de Asics minder grip hebben dan de Mizuno. Dat is dus ook waarom je voor de Mizuno Wave Lightning schoen meer betaald dan voor de Asics Gel-Rocket.

2) Demping

Voor een volleybalschoen is demping ook essentieel. Asics doet dit door zijn unieke gel technologie, en Mizuno door bijvoorbeeld het EVA schuim. Welke technologieën/schuimen er ook gebruikt worden, het is in ieder geval wat een volleybalschoen onderscheid van een normale indoor sportschoen. Dat is ook de reden waarom het essentieel is om als je de sportschoen voor volleybal gaat gebruiken, er een te kiezen met veel demping. De demping in de schoen voorkomt namelijk onder andere knieblessures. Omdat de demping door het gebruik minder wordt, is het advies om jaarlijks nieuwe volleybalschoenen te gebruiken.

Kijk maar naar het verschil in demping tussen de Adidas Crazyflight X (links) en de Mizuno Wave Tornado (rechts)

3) Support/Comfort

De zijdelingse stabiliteit en enkel support zijn ook erg belangrijk. De meest voorkomende blessure met volleybal is niet voor niets een enkelblessure. Kijk voor goede volleybalschoenen dus naar een goede pasvorm, met een sterke maar flexibele tussenzool. Bij bijvoorbeeld Mizuno schoenen wordt er extra op gelet dat de schoen zich naar jouw voet vormt, maar wel extra ondersteund waar nodig. Omdat je er (tenminste) een jaar op volleybalt is het belangrijk dat de schoen comfortabel zit, en kan je beter wat meer betalen dan de goedkoopste indoor schoen kopen waarna je vervolgens nog een andere moet kopen.

Kijk bijvoorbeeld eens naar de Mizuno Wave Lightning Z5:

4) Gewicht

De laatste belangrijke factor in de keuze van een volleybalschoen is het gewicht. Synthetische materialen en Mesh helpen een schoen licht te houden. Damesschoenen zijn meestal rond de 255 tot 312 gram, terwijl herenschoenen gemiddeld rond de 312 tot 425 gram lopen.

Dit is een voorbeeld van een lichte heren schoen van 280 gram (Mizuno Wave Lightning Z4):

 

 

P.S. Weet je niet zeker bij welke webshop je moet bestellen, check deze pagina als je twijfelt over de betrouwbaarheid van webshops?

1 Comment on "Hoe kies je nieuwe volleybalschoenen?"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*