In het kort:
Je voetbalschoenen voor buiten zijn niet geschikt voor het zaalvoetballen binnen. Ik zal je uitleggen waarom. Eerst begin ik met de simpele uitleg: voetballen kan op twee soorten grond: hardhout of gras.
Hardhout (indoor)
Voetbalschoenen voor indoorbanen hebben een platte rubberen buitenzool die zijn bedoeld voor banen vergelijkbaar met basketbal- of volleybalvelden. Ze zijn extreem lichtgewicht en onopvallend. Deze schoenen zijn doorgaans erg gemakkelijk in gebruik en worden ook wel eens dagelijks gebruikt door mannen. Dat betekend niet dat je alledaagse sportsneakers kan gebruiken om te zaalvoetballen. Als je dit zou doen is het onoverkomelijk dat je blessures oploopt omdat deze schoenen niet voor het voetballen gemaakt zijn. De indoor schoenen hebben rubberen buitenzolen. Deze rubberen buitenzolen zijn ook niet-strepend, flexibel en hebben vaak ingewikkelde loopvlakpatronen die maximale tractie bieden. Als je meer flexibiliteit zoekt in een schoen zal je moeten zoeken naar flexibele groeven in de buitenzool.
Gras (outdoor)
Aan de andere kant heb je voetbalschoenen die bedoeld zijn voor gras, die duurzamer zijn en een beetje meer grip hebben dan indoor voetbalschoenen. Deze voetbalschoenen krijg je ook tevoorschijn als je zoekt naar voetbalschoenen op Google. Grasschoenen hebben meestal noppen, wat te zien is aan de uitstekende rubberen bultjes aan de onderkant. Je kunt grasschoenen gebruiken op harde, natuurlijke velden en kunstgras waar ze niet bedoeld zijn om in de grond te graven. Ze hebben ook dikkere demping en zijn goed voor training buiten op de velden.
Hieronder zie je een afbeelding met het verschil tussen gras voetbalschoenen en hardhout zaalvoetbalschoenen.

gras voetbalschoenen

hardhout zaalvoetbalschoenen
In detail:
Verschillende Speelvelden
Er zijn veel verschillende ondergronden waarop je kan voetballen. Je kan bijvoorbeeld buiten spelen, op een drassig veld of op een hard veld, op kunstgras of op natuurgras. Echter wordt zaalvoetbal weer binnen gespeeld in gymzalen. Ik heb een lijstje gemaakt van alle ondergronden waarop gevoetbald kan worden (dus niet alleen zaalvoetbal).
- Indoor
Zaalvoetballers spelen op een vlakke vloer van hout of kunststof. Voor deze ondergrond zijn speciale Indoor (IN) voetbalschoenen geschikt. Deze schoenen hebben een platte, lichtgekleurde zool met patroon, zodat ze wel grip bieden maar geen beschadigingen en strepen op de vloer veroorzaken. - Firm Ground (FG)
Firm Ground (FG) voetbalschoenen hebben korte noppen en bieden optimale grip op middelharde tot harde velden van natuurgras. Voetbalschoenen met een FG zool worden in Nederland veel gebruikt, omdat het Nederlandse klimaat zich uitstekend leent voor natuurgras en de voetbalvelden over het algemeen goed worden onderhouden. - Soft Ground (SG)
Speel je op natte, drassige velden? Dan zijn schoenen met een Soft Ground (SG) zool geschikt. SG voetbalschoenen hebben lange metalen noppen, waardoor je meer grip hebt op zachte terreinen. Voornamelijk keepers dragen vaak SG voetbalschoenen, omdat zij op het meest modderige gedeelte van het veld staan. - Turf Ground (TF)
Voor de 1/2 generatie kunstgrasvelden kun je het best met de traditionele turfschoen spelen voor het maximale comfort en de beste grip. Waarschijnlijk slijten kunstgrasschoenen sneller dan andere voetbalschoenen. Dit komt doordat de kunststoffen van het veld en de schoenzolen over elkaar heen wrijven en de hogere weerstand zijn weerslag heeft op de zolen van je voetbalschoenen. - Artificial Ground (AG)
Als je op kunstgras van de 3/4 generatie speelt, kies je voor Artificial Ground (AG) schoenen. Gewone voetbalschoenen slijten erg snel als je ze op kunstgras gebruikt. AG schoenen hebben bovendien speciale zolen met veel korte noppen die extra grip en stevigheid bieden op kunstgras. Je hebt zolen waarbij je de noppen kunt wisselen, zodat je het kunt aanpassen als je bij andere weersomstandigheden of andere velden speelt. AG Voetbalschoenen hebben vaak meer noppen die lager zijn en zodoende een betere drukverdeling geven. Omdat de noppen gedeeltelijk hol zijn, zorgt het voor een betere warmteafvoer door de hoge temperatuur die kunstgras aantrekt en wrijving. - Traxtion (TRX)
Voor extra steun en grip kun je kiezen voor schoenen die zijn uitgerust met de zogenaamde Traxion (TRX) technologie. In 1995 heeft Adidas deze technologie ontwikkeld en het is sindsdien erg populair. Traxion voetbalschoenen hebben een noppenzool die ontworpen is om de snelheid en wendbaarheid van voetballers te vergroten. En dat terwijl de voet minder wordt belast bij draaibewegingen en bij plotseling stoppen of versnellen. Voornamelijk voor buiten voetballers is er een Traxion uitvoering gemaakt.